Teknisiä ohjeita

Tämän materiaalin kaikki pistekirjoitusmerkit on toteutettu braille unicode -merkistöllä. Pistesuunnikkaat näkyvät pistenäytöllä ja visuaalisesti myös tietokoneen ruudulla. Niinpä myös näkevät käyttäjät voivat lukea tämän materiaalin kaikki pistekirjoitusmerkit.

Näkövammaiset käyttäjät tarvitsevat pistenäytön braille unicode -merkkien lukemiseksi, koska puhesyntetisaattori ei osaa lukea näitä merkkejä lainkaan. Kuten huomaat tästä materiaalista, puhesyntetisaattori ei lue braille unicode -merkkien kohdalla mitään.

NVDA-ruudunlukuohjelman käyttäjillä unicode-merkit näkyvät oikein riippumatta valitusta pistetaulukosta. JAWS-käyttäjien on vaihdettava pistetaulukoksi fin_unicode-taulukko. (Ks. Fin_unikode-pistetaulukon käyttöönotto JAWS-ruudunlukuohjelmalla). Uusimmat JAWSin versiot saattavat tukea braille unicode -merkistöä suoraan. Applen VoiceOverilla Braille unicode -merkit näkyvät oikein riippumatta pistetaulukosta.

Pistemerkkien kirjoittaminen

Tälle sivustolle on toteutettu mahdollisuus kirjoittaa pistekirjoitusta käyttäen tietokoneen näppäimistöä kuin pistekirjoituskonetta. Laita etusormesi F- ja J-näppäimille, niin kirjoittaminen sujuu mukavasti:

  • F= piste 1
  • D= piste 2
  • S= piste 3
  • J= piste 4
  • K= piste 5
  • L= piste 6

HUOM: Jos näppäimistösi ei tue riittävän monen yhtäaikaista painallusta, tämä ei välttämättä onnistu. Voit kokeilla kirjoittamalla esimerkkitehtävään:

A. Käytä näppäimistöäsi pistemerkkien kirjoittamiseen.

NVDA-ruudunlukuohjelmaan on saatavana lisäosa, jolla on mahdollista tuottaa braille unicode-merkkejä. Valitettavasti se ei ole tapana erityisen käyttäjäystävällinen.

Voit toki tehdä tehtävät myös esimerkiksi pistenäytön omassa tekstieditorissa tai perinteisesti paperille pistekirjoituskoneella.

Fin_unicode-pistetaulukko JAWS-ruudunlukuohjelmalle

Koska pistetaulukon käyttöönotto toimii hieman eri tavoin riippuen JAWSin sekä Windows-käyttöjärjestelmän versioista, emme neuvo sitä tässä tarkemmin.

Voit ladata fin_unicode-taulukon seuraavan linkin kautta:

https://www.dropbox.com/s/2i33urk7np4dojw/fin_unicode.jbt?dl=1

Ohjeita pistenuottien lukemisesta tässä materiaalissa

Tekstissä on ajoittain kirjoitettu pistekirjoitusmerkkejä ja tavallisia kirjainmerkkejä sekaisin yhden lauseen sisällä. Tällaisessa tilanteessa pistekirjoitusmerkit ympäröidään hakasulkumerkein [].

Esimerkki: Kahdeksasosanuotti C [⠙] muodostuu pisteistä 1, 4 ja 6.

Merkkitaulukoissa on käytetty täyttä kuuden pisteen suunnikasta helpottamaan merkin pisteiden hahmottamista. Kuuden pisteen suunnikas on joko ennen merkkiä tai sen jälkeen riippuen siitä, miten kyseinen merkki sijoittuu nuottikirjoituksessa. Esim. ⠐⠿ tarkoittaa, että piste viisi kirjoitetaan ennen mitä tahansa nuottia.

Joskus nuottimerkkejä ilmaistaan kirjaimin. Tällaisissa tapauksissa käytetään aina isoa kirjainta nuottimerkin ilmaisemiseen. C tarkoittaa siis C-nuottia.

Pistekirjoituksen muodostaminen

Pistekirjoituksen perusyksikkö on kuuden pisteen pistekirjoitussuunnikas [⠿]. Suorakaiteen muotoisessa suunnikkaassa on kuusi pistettä järjestetty kahteen vierekkäiseen kolmen pisteen pystyviivaan. Toisin sanoen suunnikkaassa on kaksi pistettä vierekkäin ja kolme pistettä päällekkäin. Pistekirjoitusmerkki muodostuu, kun varioidaan suunnikkaan sisällä olevien pisteiden määrää ja sijaintia. Tällä tavalla on mahdollista muodostaa 64 merkkiä.

Pistesuunnikkaan pisteiden numerojärjestys menee siten, että vasemmanpuolimmainen pystyviiva muodostaa ylhäältä alaspäin pisteet 1-3. Oikea pystyviiva muodostaa vastaavasti pisteet 4-6. Näin ollen piste 1 on suunnikkaan vasemmassa yläkulmassa ja piste kuusi oikeassa alakulmassa.